Dubbelklik op een woord om het in de van Dale op te laten zoeken.

Tuinieren als stressbestrijder.

 Je hebt een druk leven, een gezin waar je voor moet zorgen en een drukke baan. Waar je echt aan toe bent is iets om de stress die je de laatste tijd opgebouwd hebt te verminderen. En het liefst natuurlijk iets dat tegelijk ook nog productief is. Dat stukje grond voor of achter je huis is echt aan een opknapbeurt toe, dus waarom zou je niet gaan tuinieren?

 De kunst van het tuinieren.

 Nou zou je kunnen denken dat tuinieren juist meer stress veroorzaakt, maar dat is alleen maar zo als je het toelaat. Feit is dat het een echte ontspannende hobby kan worden als je er de tijd voor uittrekt en het leuke erin gaat ontdekken, als je plezier gaat krijgen in hoe mooi je tuin eruit ziet.

 Begin maar eens met het maaien van het gras. Dit hoef je maar 1 keer per week te doen en 's winters kun je het gewoon overslaan. Een klein grasveldje heb je in een kwartiertje gemaaid. Heb je een heel groot veld dan zou je zelfs een grasmaaier kunnen kopen waarop je al maaiend rond kunt rijden. Hou in dat geval wel goed rekening met de veiligheidsvoorschriften.

 Heb je dit rond en is het gras voldoende gemaaid, dan moet je een beslissing nemen over welke planten je in je tuin wilt hebben. Er zijn mensen die het onderhoud graag zo laag mogelijk houden en kiezen voor zijden kunstbloemen. Nou, als je denkt niet genoeg tijd te zullen hebben om de planten zo nu en dan van water te voorzien, dan kan dit een optie zijn.

 Mocht je echt voor zijden bloemen gaan, kies dan wel iets uit dat er ook nog redelijk echt uitziet. Doe je dat niet dat gaat je tuin er een stuk minder aantrekkelijk uitzien. En al hebben die bloemen geen water nodig, vergeet niet dat ze in erg natte periodes kunnen gaan schimmelen.

 Kies je echte bloemen, dan kan het snoeien en het zorgen voor voldoende goede grond een fantastisch middel zijn om je stress te verminderen. Je hebt aarde nodig vol voedingsstoffen om je planten te laten groeien. Je vingers vies maken met het planten en wroeten in de aarde kan heerlijk ontspannend werken.

 Wil je meer weten over de ontspannende werking van tuinieren ga dan eens naar een boekwinkel in de buurt. In de afdeling Tuinieren vind je vast wel boeken over dit onderwerp. En dan is er het internet nog waar je veel gerenommeerde websites kunt vinden om je verder te helpen.

Zie ook www.efl.net de site om je Engels te verbeteren.

en:

www.bbti.nl  voor informatie over het  Bureau voor Taal en Informatica