Dubbelklik op een woord om het in de van Dale op te laten zoeken.

Wat te doen aan een slechte adem? 

Het is zeer onprettig om tijdens een gesprek te ontdekken dat je gesprekspartner een onaangenaam ruikende adem heeft. Het kan je misselijk maken en doen zoeken naar een manier om het gesprek snel te beŽindigen.  Als je niet oppast is de afschuw op je gezicht te lezen.   

De onsmakelijke geur kan to allerlei onvrijwillige reacties leiden. Het is niet gemakkelijk om met zo'n situatie om te gaan en vele mensen willen eenvoudig zo vlug mogelijk bij die stank vandaan.  Een slechte adem is het vervelendst voor de omgeving, maar het is belangrijk dat iemand met zo'n onwelriekende adem geholpen wordt, door een vriend, een familielid of collega.   

Persoonlijke verantwoordelijkheid 

Wat kun je aan een slechte adem doen? Het begint ermee dat je goed zorgt voor je tanden en zorg draagt voor een goede mondhygiŽne. Hierdoor kunnen al veel slechte ademproblemen worden voorkomen.

Het is niet meer dan fatsoenlijk dat anderen geen hinder ondervinden van iemand die weinig doet aan persoonlijke hygiŽne.

De mensen die weten dat zij een onwelriekende adem hebben, zouden dat feit onder ogen moeten zien en gaan zoeken naar een oplossing.

Als ze niet zelfstandig in staat zijn er iets aan te doen, ligt het voor de hand dat de professionele hulp wordt ingeroepen van een huisarts of tandarts.

 Zwijg niet 

Wanneer iemand te maken krijgt met een persoon met slecht riekende adem, is het veel socialer om er iets aan te willen doen dan om je zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Je kunt iemands sociale leven redden door er met hem of haar over te paraten. Het is niet eenvoudig om zoiets aan te kaarten, maar wel heel erg aan te raden.

 Je zou zo iemand een pepermuntje of kauwgumpje aan kunnen bieden en vragen of ze een probleem hebben met ademgeur. Je zou ook in het algemeen een opmerking kunnen maken over het probleem van de slechte adem en even later een pepermuntje aanbieden. Dat zou toch iemand er toe moeten brengen om over de eigen adem na te denken. Sommige mensen moeten helaas keihard geconfronteerd worden met hun probleem. Dat is niet gemakkelijk om te doen, maar soms ook niet te voorkomen.

 

Zie ook www.efl.net de site om je Engels te verbeteren.

en:

www.bbti.nl  voor informatie over het  Bureau voor Taal en Informatica